Középiskolai tanév külföldön

Ha szeretnél egy tradícionális brit bentlakásos iskolában vagy egy német privát vagy állami iskolában néhány hónapot vagy egy tanévet eltölteni, keress minket!

Sokakat érdekel, hogy be lehet-e kapcsolódni a brit állami oktatásba, és ha igen, mikor és mennyi ideig érdemes ott tanulni. Először is fontos tudni, hogy a brit oktatási rendszer eltérő felépítésű a magyartól.

 

Segítünk eligazodni és teszünk néhány javaslatot:

 

Angliában az iskolakötelezettség 5-től 16 éves korig tart. Az iskoláskor előtti oktatásban 2-5 éves kor között a gyerekek magánóvodákba járnak. A középiskolai oktatás 2 éves időszakokból áll, de az oktatásba bármikor be lehet kapcsolódni.

 

  • 14-16 éves kor között (10-11. osztály) a GCSE, úgynevezett kis érettségire készülnek a diákok,
 
  • 17-18 éves kor között ( 12-13. osztály) az ‘A level’ vizsgára készülnek.
 

Éppen ezért, azok a diákok, akik csak egy rövid ideig szeretnének Angliában tanulni, javasoljuk, hogy a 2 éves időszak első évéhez csatlakozzanak inkább.

 

Alapfokú oktatás

Az alapfokú oktatás 6 évig tart, 5-től 11 éves korig: első szakasza két tanévből, második szakasza négy tanévből áll.

 

Középiskolai oktatás

  • 11-13 éves kor között (7 – 9. osztály) a diákok állalmi vagy magán iskolákban 10-15 tantárgyat tanulnak a Nemzeti Tanterv szerint. Ez idő alatt nem tesznek vizsgákat.
 
  • 14-16 éves kor között (10 -11. osztály) a diákok egy 2 éves programban vesznek részt, ez idő alatt 5-10 tantárgyat tanulnak. Az alap tantárgyak az angol, matematika és a természetismeret, valamint opcionálisan még tanulnak 4-5 tantárgyat pl. francia, német, zene, földrajz, történelem, üzleti tanulmányok. 2 éves időszak végén GCSE nevű kis érettségi vizsgát tesznek. Az itt elért eredmények alapján tanulhatnak, tovább ‘A level’ szintig vagy jelentkezhetnek egyetemi előkészítőkre.

 

  • Tanulás 17-18 éves kor között (12-13. osztály) 16 évesen kezdenek el a diákok egy 2 éves programot, aminek a végén ‘A level’ vizsgát tesznek. 3-4 tantárgyra szakosodhatnak, ezeket a tantárgyakat fogják az egyetemen is tanulni.

 

Ezt a vizsgát minden egyetem elismeri az Egyesült Királyságban és sok más intézmény szerte a világban.

 

A főiskolák szerveznek egyetemi előkészítőket, és van olyan egyetem is, ami a leendő diákjainak tart előkészítőt.

 

 

 

Középiskolai év az USA-ban

Középiskolai év az USA-ban

Tölts egy évet leinformált amerikai középiskolában.

Érdekel »

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ