Csehország

Ajánlatkérés »

Miért Csehország?
 • nagy múltra visszatekintő minőségi oktatás (Tudtad? Az ország és a közép-európai régió első egyetemét IV. Károly alapította 1348-ban, mely a híres prágai Károly Egyetem.)
 • az oktatási rendszer illeszkedik az európai kreditátviteli rendszerbe (ECTS – European Credit Transfer System). Ez azt takarja, hogy a külföldi egyetemen megszerzett krediteket biztosan elfogadja később a diák saját (vagy küldő) egyeteme
 • a tandíjak megfizethetőek
 • a megélhetési költségek alacsonyabbak a többi európai országhoz képest
 • országszerte több, külföldi diákot segítő diákszervezet tevékenykedik
 • vibráló kulturális és rohamosan fejlődő tudományos élet várja az itt tanulókat
 • ez Európa egyik legbiztonságosabb országa
 • a több mint 42 000 külföldi diákkal a pezsgő egyetemi diákélet garantált
 • rengeteg jó szabadidős program vár rád! (ezekről többet olvashatsz ezen és ezen a linken)
 • nem szabad megfeledkezni az ország gasztronómiájáról sem, melynek alapjai a sertés-és marhahús. Fedezd fel a helyiek kedvenc ételét, a knédlit!
 

Az ország jelenleg több mint 70 felsőoktatási intézménnyel rendelkezik, melyek kétharmada magánegyetem. A szorgalmi időszak és a vizsgaidőszak hossza és időbeni eloszlása nagyban megegyezik az itthoni egyetemekével.

Csehországban 2001-től a bolognai rendszer van érvényben. Az alapképzések jellemzően 3 évesek, ám némelyik 4 éves hosszúságú is lehet. Ezt követi a mesterképzés, mely 1–3 évig tarthat. A doktori tanulmányok jellemzően 3–4 évig tartanak. 

 

University of Economics - Prága 

Az 1953-ban alapított Prágai Közgazdaságtudományi Egyetem (VŠE) Csehország legnagyobb gazdasági egyeteme a közgazdaságtan és az üzleti élet területén. Az egyetem hat karral rendelkezik, melyekből öt Prága központjában helyezkedik el, s egy Jindřichův Hradec városában. Jelenleg mintegy 14 000 hallgató tanul itt. Az iskola alapképzéseket kínál egyaránt angol, cseh és orosz nyelven, mesterképzéseket pedig angolul és csehül.
 
Alapképzések angolul: 

 

Mesterképzések angolul:

 

Ezen az egyetemen már 3000 EUR / tanévtől tanulhatsz Kémia vagy Business szakokon. Amennyiben a mérnöki pálya érdekel, úgy a tandíj 4500 EUR / tanévtől indul. Számítástechnikai területen 5000 EUR / tanév tandíjért lesheted el a szakma fortélyait, ám ha az orvoslás különböző területeit tanulnád ki, akkor 13 000 EUR / tanévtől indul a képzés díja.
 
Mesterképzéseken ösztöndíjat lehet igényelni, melyet 20-30 diáknak ítélnek meg évente. Fontos tudni, hogy ezekre a helyekre a diákoknak pályázniuk kell. Ennek összege 4000 EUR / szemeszter.
 
A jelentkezés ideje alatt egy egyszer fizetendő, 1000 EUR regisztrációs díjat kell fizetni.
 
Még több információ a tandíjakról itt érhető el.
 

Czech University of Life Sciences

A prágai egyetem 2016-ban ünnepelte 110. évfordulóját, mely alapítása óta állami intézmény. Az egyetem tényleges története 1906-ban kezdődik, mikor  I. Ferenc József osztrák-magyar császár rendeletével megalapította a prágai Cseh Műszaki Egyetem Mezőgazdasági Karát. Jelenleg az egyetemnek 45 000 hallgatója van, melyből 15 000 nemzetközi hallgató.
 
Alapképzések angolul:
 
Számos mesterképzést is kínálnak angol nyelven, melyekről ezen az oldalon találsz több információt.
 
Az egyetemen igen kedvező áron, már 300 EUR / tanév díjért tanulhatsz Environmental Engineering szakon, s Economics, továbbá Management irányokon pedig már 600 EUR / tanév díjért sajátíthatod el a tudást.
 
Részletes tájékoztatót a tavalyi árakról ezen a linken olvashatsz.
 
 
Jelentkezéshez szükséges dokumentumok:
 • érettségi bizonyítvány
 • motivációs levél
 • skype interview
 • CV
 • némelyik szakon 2500  szavas esszé (business témában)
 • angol nyelvtudást igazoló dokumentum (IELTS minimum 5.5)
 
Jelentkezési határidő:
Általában március és április hónapokban, ám a határidők egyes egyetemeken és szakokon változnak. A pontosabb információkért keress minket!
 
Csehül állsz a csehvel? Csehországban a nagyvárosok zöme egyetemváros is, ezért sok helyen beszélik az angol nyelvet. Ennek ellenére nem árt, ha alap szavakat és kifejezéseket megtanulunk, hogy könnyebben boldoguljunk a mindennapokban. 
 
Rengeteg hasznos információt, tippet és linket találsz a studyinprague oldalon!
 
Felkeltettük az érdeklődésed? Tudj meg még többet az "Ajánlatkérés" gombra kattintva!

Szállás:
Csehországban is jellemző a diákok esetében a kollégiumi elhelyezés, mely egy igazán költséghatékony és praktikus megoldás. Az itt töltött idő alatt megtanulsz önállósodni, s rengeteg új nemzetközi barátra tehetsz szert.
 
- A University of Economics Egyetem több kollégiumi épülettel is rendelkezik, melyekről listát és árakat ezen a linken találsz.
 
- A Czech University of Life Sciences Egyetem szintén számos kollégiummal rendelkezik, amikről részletes információt itt olvahatsz.
 
Általánosságban elmondható, hogy a tanulók évente 2-3000 EUR-t költenek étkezésre, kollégiumi szállásra 1700 EUR-t, tankönyvekre közel 160 EUR-t, és tömegközlekedésre pedig 140 EUR-t. 
(A fenti árak persze függnek a várostól ahol a diák lakik, és a személyes preferenciákon és igényeken egyaránt.)
 
Ezekből láthatod, hogy Csehországban továbbtanulni nem is olyan nagy kihívás, mint azt sokan gondolják, hiszen itthoni viszonylatban sem költenél sokkal kevesebbet tanulmányaid alatt. 
 

« Külföldi továbbtanulás

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ