Dánia

Ajánlatkérés »

Mért Dánia?

 

Ragadj bringát, és fedezd fel Dániát!

 

Dániát a nyugodt, biztonságos és barátságos környezete miatt választják az itt tanuló diákok. A modern ország híres környezettudatosságáról és innovatív megoldásairól. Nem is meglepő, hogy az egyik leghosszabb kerékpárútvonal található az északi országban, amelyek segítségével könnyedén és költséghatékonyan elérhetőek azok a munkahelyek és oktatási intézmények, melyeken több, mint 600 szakon angol nyelven tanulhat bárki. A kezdeti nehézségeket a kimagasló diákélet teszi mégis felejthetetlenné. Tudj meg többet erről erre a linkre kattintva.

Hideg telek meleg, kellemes érzésekkel. Ismerd meg a híres dán életérzést, a „hygge” fogalmát!

 

Habár az élet itt nem éppen a legolcsóbb, az ingyenes oktatásnak és a diákokat támogató lehetőségek mellett Te is kint tanulhatsz!

 

 

A dán oktatásról

 

Dániában többféle oktatási intézmény közül választhatsz, melyek a következők:

 

Universities

A dániai egyetemek kutatásokon alapuló felsőoktatást kínálnak alapképzéseken, mesterképzéseken és PhD szinten. Továbbá ezen fajtájú egyetemek az összes állami finanszírozású és lebonyolítású kutatásért az országban. Ezen egyetemek olyan tudomány területeket fednek le, mint például a bölcsészet, a különböző társadalomtudományok, természettudományok, műszaki tudományok, stb.

 

Artistic Higher Education Institutions

A dán Felsőoktatási Minisztérium szabályozása szerint kétféle oktatási intézmény kínálhat felsőoktatást a képzőművészetek területén. Az egyik a képzőművészeti oktatást adó iskolák, melyet a Felsőoktatási Minisztérium tart szemmel, a másik pedig a művészi programokat biztosító intézmények, melyet a dániai Kulturális Minisztérium felügyel.

 

University Colleges - Professionshøjskoler

Ezek a dán egyetemi főiskolák szakmákra specializálódott felsőfokú oktatást kínálnak. Ezt más néven középszintű felsőoktatásnak nevezhetjük. Ezen intézmények nem kínálnak egyetemi oktatást posztgraduális szinten.

 

Danish Business Academies - Erhvervsakademier

Dániában nyolc független üzleti akadémia kínál akadémiai szakmai programokat, valamint bizonyos szakmai alapképzési programokat, s egyéb felnőttképzési és diplomát adó programokat az ország egyes részein.

 

Schools of Maritime Education & Training

A tengerészeti képzések és oktatások Dániában a Felsőoktatási és Tudományos Minisztérium - Dán Felsőoktatási Ügynökség irányítása és ellenőrzése alatt állnak. Ezen intézmények különböző programokat kínálnak a dán kereskedelmi flotta és a halászati ipar számára.

 

 

Dániában 2 féle Bachelor képesítés létezik: Professional Bachelor’s degree és University Bachelor’s degree

 

Professional Bachelor’s degree

A szakmai alapképzés során minden olyan tudást elsajátíthatsz, amely szükséges ahhoz, hogy a választott szakma világába beléphess. Az adott szaktól függően 3-4,5 év a diploma megszerzés ideje. Az előadásokon való részvétel mellett minden hallható szemináriumokon, projektmunkákban és csoportos tevékenységekben vesz részt. Az elméleti oktatás mellett a gyakorlatban is alkalmazhatod az órán hallottakat!

A program sikeres befejezéséhez a hallgatóknak egy projektmunkát kell készíteniük. Szakmai alapképzést az egyetemi főiskolák („Professionshøjskoler”) kínálnak. Ezek az intézmények szoros kapcsolatban állnak különböző vállalkozásokkal és egyetemekkel, továbbá a régióban található más kutatóintézetekkel.

 

University Bachelor’s degree

Az egyetemi alapképzés három évből áll. A tanítás kutatásokon alapszik, melyekkel széles tudományos alapot biztosítanak a hallgatóknak. A program végén a diákok egy projektmunkát kell, hogy elvégezzenek.

 

 

Mesterképzés Hollandiában

 

Candidatus/Master’s degree

A Candidatus / Master fokozat egy haladó, kutatáson alapuló program, amely két évig tart. Kivételes elméleti ismeretekkel gazdagítja a tanulókat, kombinálva a gyakorlati alkalmazás képességével. A képzés végét egy disszertáció zárja (általában 30-60 ECTS kredit).

 

Még több információt az alap-és mesterképzésekről itt olvashatsz.

 

Találd meg a neked való angol nyelvű programot!

 

Felvételi követelmények

 

Fontos tudni, hogy minden intézmény egyéni felvételi követelményrendszerrel rendelkezik.

 

Ezekhez tehát el kell látogatnod az általad választott egyetem(ek) honlapjára. Azonban általánosságban elmondható, hogy az egyetemek másolatokat kérnek az iskolai bizonyítványokról, és a személyes dokumentumokról.

 

Minden egyetem esetében elvárás a magas szintű angol nyelvtudás, melyet hivatalos dokumentumokkal bizonyítani kell. Az elfogadott nyelvvizsgák: IELTS (min.6.5 pont), TOEFL (minimum 550-583 pont), CAE. Ezek az elvárt értékek néhány egyetem esetében magasabbak is lehetnek.

 

További részletes információ a felvételi követelményekről ezen a linken található. 

 

A jelentkezési határidő: március 15.

A jelentkezési lap elérhető itt.

 

 

Jelentkezés

 

 

Az oldal minden év feburár 1-jén nyílik meg, és a jelentkezési határidő március 15.

Jelentkezésedre választ legkésőbb július 28-ig kell kapnod az intézményektől.

 

Angol nyelvű képzésekre jelentkezni ezen a linken lehet.

 

Egyéb fontos információkat jelentkezés előtt az itt található linken találsz.  

 

Szállás

 

A dánoknál a diákszállások és az osztott apartmanok a jellemzőek, ahol több egyetemista lakik együtt, melyek nincsenek messze az egyetemi épületektől. Érdemes akár hónapokkal az érkezésed előtt elkezdeni szállást keresni!

 

Hasznos link szálláskereséshez

Tanácsok diákoktól diákoknak

 

 

Tippek és trükkök a kinti élethez

 

Hogyan spórolj Dániában?

 

„Túlélő kalauz”

 

Kattints erre a linkre, és nézd meg a Dániában tanuló diákok beszámolóit!


 

 

Tandíjak

Mint az köztudott, a dánoknál az oktatás ingyenes az EU-s diákok számára.

 

Hogyan kapj  állami tanulói támogatást (State Educational Support-SU) nemzetközi diákként Dániába?

 

A dán diákok fizetést kapnak azért, hogyha a tanulást választják, ráadásul EU-s állampolgárként erre neked is lehetőséged van amennyiben megfelelsz néhány követelménynek. A dán kormány által nyújtott tanulmányi ösztöndíj (SU) 6.090 dán koronát ad minden EU állampolgárnak, akik az országban szeretnék folytatni tanulmányaikat és részmunkaidőben munkát vállalnak.

 

Bármelyik 18 évét betöltött Eu-s állampolgár jogosult erre a kedvezményre, akik a dán felsőoktatást vagy szakképzési rendszert választják. Tehát azok, akik Dániában élnek, de más országban (pl. Svédország) végzik a tanulmányaikat már nem részesülhetnek ebben a kedvezményben. Emellett a távoktatásban részesülők, a Ph.D. hallgatók, illetve a cserediákok is kívül esnek ezen a hatókörön. Emellett minimum heti 10-12 órányi munkát kell vállalniuk a támogatás miatt. Ez az idő azonban nem csúsztatható, a minimum 43 órányi havi munkaidőnek meg kell lennie, nem elég, ha egyik hónapban 80, míg a másikban 6 órát dolgozik valaki.

 

Fontos tudni, hogy amennyiben tovább dolgozol, úgy a nyári szünet alatt is biztosítják neked ezt a plusz juttatást.

 

Hogyan jelentkezz?

Jelentkezésedet kint tudod elindítani, miután kézhez kaptad a hallgató szerződésed és a munkavállalói dokumentumot.

Ezek után a MinSU weboldalán kell elindítani a jelentkezést, de néhány rész dánul van, így nem árt segítséget kérni hozzá. Ezután egy nyomtatványt kell kitölteni három héten belül és az intézmény SU-val foglalkozó osztályán leadni a következő dokumentumokkal együtt:

  • munkavállalói dokumentum egy Dániában bejegyzett cégnél
  • a dániai oktatási intézmény által kiadott hallgatói nyilatkozat
  • CPR kártya és útlevél, amelyek igazolják a dániai tartózkodást

 

Az elbírálás akár három hónapig is eltarthat, melynek eredményéről e-mailen értesítenek.

 

További hasznos információk az SU-ról ezen a linken találhatóak.

 

Hasznos linkek a munkavállaláshoz:

https://studyindenmark.dk/live-in-denmark/working-in-denmark

https://studyindenmark.dk/live-in-denmark/working-in-denmark/hours-and-legalities

https://studyindenmark.dk/live-in-denmark/working-in-denmark/student-jobs

https://www.su.dk/english/su-as-a-foreign-citizen/equal-status-according-to-eu-law/you-work-in-denmark/

 

Te is tanulnál ebben az egyedülálló, modern és izgalmas országban? Kattints az "Ajánlatkérés" gombra és mi segítünk!

 

Dania Academy, University of Applied Sciences

Dania Academy, University of Applied Sciences

Angol nyelvű képzések Dánia egyik neves egyetemén!

Érdekel »

« Külföldi továbbtanulás

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ