Németország

Ajánlatkérés »

Miért Németország?

A német felsőoktatás világszinten ismert, s jó hírnév veszi körül. Németország több száz felsőoktatási intézménnyel büszkélkedhet, melyeken több ezer szak közül választhatnak a diákok.

nemzetközi felsőoktatási rangsor alapján közel 50 itteni intézmény szerepel a világ legjobb egyetemei között. 

Mint az közismert, az ország gazdag kulturális  és természeti kincsekben egyaránt, az átlagos életszínvonal jónak mondható, tanulmányi aspektusból nézve pedig az európai átlaghoz képest nem számít drágának.

 

Továbbtanulhatsz akár egy nyüzsgő nagyvárosban, vagy éppen egy idilli kisebb városban. Választhatsz modern, vagy éppen patinás, több százados múlttal rendelkező egyetemet. Dönthetsz, hogy kisebb közösségben, vagy nemzetközi forgatagban szeretnél tanulni, de a lényeg, hogy mindenki megtalálhatja számára a legjobb megoldást!

 
Németország felsőoktatási intézményei
 
Csak úgy, mint itthon a német oktatási rendszer bolognai rendszerben működik, tehát alap-és mesterképzéseket különböztetünk meg. Az alapképzések a legtöbb esetben 3 évesek, a mesterképzések 2 évet ölelnek fel, s egyaránt léteztnek 5-6 éves osztatlan képzések is.

A német felsőoktatásban három típusú intézményt különböztetünk meg - ezek képzésekben különülnek el.

 
Egyetemek (Universität)
Az egyetemeken főként természettudományi, bölcsészettudományi, mérnöki, jogtudományi, gazdaságtudományi, társadalomtudományi, orvostudományi és teológiai és tanári tanulmányokat folytathatnak a hallgatók.
Ezekre az intézményekre leginkább az elméleti oktatás jellemző. Itt alap-és mesterképzéseken túl doktori címet szerezni, és habilitálni is lehet. Ezen intézmények különös hangsúlyt fektetnek a kutatásokra a tanítás és a tanulás folyamatában egyaránt.
 
Főiskolák (Fachhochschule)

Itt az egyetemekkel ellentétben inkább a gyakorlati oktatáson van a hangsúly, ahol a szakmai életre és annak bonyodalmaira készítenek fel, legtöbb esetben szakmai gyakorlattal egybekötve. Főiskolákon főként műszaki, gazdasági, számítástechnikai, formatervezési, szociális, pedagógiai és természettudományi képzésekre jelentkezhetnek a továbbtanulni kívánó fiatalok.

 

Művészeti intézmények (sokszor Akadémiák)

Ezek az intézmények lényegében egyenrangúak az egyetemekkel, s továbbá doktori címet is lehet itt szerezni. A művészeti intézményeken az alábbi szakok jellemzőek (a teljesség igénye nélkül): ipari formatervezés, divattervezés, díszlettervezés, grafika, hangszeres zene, film, fotográfia, videó, animációs technika vagy 3D-szimuláció.

 
 
Nyelvi követelmények:
Ahhoz, hogy Németországban tanulhass, fontos, hogy tudj németül. Ám a szükséges nyelvi szintet minden intézmény egyedileg dönti el, ezért ezek miatt érdeklődj nálunk.
Fontos továbbá az angol nyelvű alapképzésekhez az angol nyelv ismerete, melyről általánosságban elmondható, hogy az elvárt minimum szint az a B2.
 
Felvételi követelmények: 
Az alapszakra jelentkezőknek tanulmányi minősítésként az érettségi eredményeket kell megadni. A felvételihez egy, a kötelező tárgyak közül választott emelt szintű érettségi vizsga szükséges. Bizonyos intézmények felvételi tesztet is elvégeztetnek a diákokkal és/vagy felvételi interjút is szerveznek. Kérhetnek továbbá portfóliót vagy önéletrajzot is. 
 
Jelentkezés:
Németországban nincsen a hazánkban lévő felvi.hu-s központi rendszer, ezáltal a a pontos felvételi körülmények és a döntés is a különböző oktatási intézmények kezében van.
A kért dokumentumok eltérőek lehetnek, de ezek mindenképp kelleni fognak: kitöltött felvételi űrlap; érettségi bizonyítvány eredményekkel; német nyelvismeret igazolása; ha felvettek egy magyarországi felsőoktatási intézménybe, akkor annak igazolása; és ha már tanultál hazai egyetemen, akkor az ottani eredményeid igazolása.

 

Fontos, hogy az igazolások hivatalosan hitelesített másolata mellett hivatalosan hitelesített fordításokra is szükséged lesz! 

Van egy jó hírünk: ezeket mi szívesen elvállaljuk és el is készítjük neked!

 
Határidők:
Amit mi Magyarországon őszi és tavaszi szünetnek hívunk, az náluk téli (október-március) és nyári (április-július) szemeszter. Szemesztertől függően a határidők általában július vagy január közepére esnek, ám a határidők egyetemenként eltérőek lehetnek, ezért keress minket bővebb információért!
 

Tandíjak:
Németországban az állami iskolák igen kedvező árúak a Magyarországról érkező diákoknak, ám ott alapképzést csak német nyelven biztosítanak. Ezért érdemes privát egyetemet választani, ahol angol és német nyelvű képzéseket egyaránt indítanak. Az általunk ajánlott egyetemek duális képzést biztosítanak, melyekkel lényegében térítésmentesen tanulhatsz!
 
A további kedvezményekről, hitel lehetőségekről az egyes intézmények oldalán találhatsz bővebb információt!
 
Megélhetés:
Általánosságban elmondható, hogy egy diák havonta hozzávetőlegesen 800-1000 EUR értékben költ ételre, szállásra és egyéb szükségletekre (ez természetesen személyenként eltérő).
Macromedia University for Applied Sciences

Macromedia University for Applied Sciences

Német és angol nyelvű Bachelor és Mester programok 8 német városban.

Érdekel »

 

UE - University of Europe for Applied Sciences

Tanulj Németországban az UE- Egyetemen, képzések angolul és németül.

Érdekel »

« Külföldi továbbtanulás

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ