Hollandia

Ajánlatkérés »

  
Miért Hollandia?
 
- Rengeteg angol nyelvű képzés
 
- Minőséget kapsz a pénzedért
 
- Nemzetközi barátságok, kapcsolatok – összetartás
 
- Jó közbiztonság, magas élet színvonal

 

- Kiváló karrierlehetőségek

 

 

A holland oktatásról

 

Hollandiában többféle oktatási intézmény közül választhatsz, melyek a következők:

 

Research Universities

Kutatás orientált egyetemek, melyek különböző nagyságúak: 6000-30000 diák jelentkezik évente.

 

University of applied sciences (hollandul: „hogescholen”)

Gyakorlat központú egyetemek, ahol a diákok gyakorlatokon keresztül sajátíthatják el az általuk választott szakma színét-javát. Ezekre az intézményekre igen sokan jelentkeznek, hiszen éves szinten 20000-40000 diák jelentkezése érkezik be hozzájuk.

 

Institutes for international education (IE)

Ezek a felsőoktatási intézmények igen széles skálán terjedő szakmákat és gyakorlatokat oktatnak. Ezen iskolák többsége része valamelyik kutatás orientált egyetemnek (reserach university). Itt rövidebb kurzusokat indítanak, valamint mester és néhány PhD kurzust is el lehet elvégezni. Hollandiában összesen 6 ilyen intézmény található, melyek közül 4 biztosít nemzetközi diákoknak lehetőséget.

 

University Colleges

Ezen intézmények inkább a holisztikus megközelítést részesítik előnyben az oktatás során. Itt nem csak a hagyományos művészeteket és tudomány területeket tanulod, hanem azokat át is éled! Itt együtt tanulsz, élsz és dolgozol a többi diákkal, ahol mindenki különböző országból és kultúrából jön, különböző háttérrel.

Itt kisebb létszámú csoportokban tanulnak a diákok. Fontosnak tartják a nemzetközi kapcsolatokat: az intézmények kollégiumokat és iskolán kívüli programokat is kínálnak, a csapatépítés érdekében.

 

Jelentkezés: Minden egyetem saját kritérium rendszert állíthat fel, melyekről az adott egyetem oldalán találsz több információt. Általánosságban elmondható, hogy dokumentumokat kérnek a gimnáziumi tanulmányaidról (pl. bizonyítvány), motivációs levelet kérhetnek, ajánló leveleket is szívesen vesznek, de néhányuk behívhat egy interjúra.

A holland egyetemeken nem csak a jegyeid, hanem a személyiséged, az iskolán kívüli tevékenységeid és a motivációid is számítanak!

 

Egyéb intézmények

A korábban felsorolt oktatási intézményeken kívül vannak egyéb olyan iskolák, melyek kínálnak BA, Master vagy rövidebb időtartamú kurzusokat nemzetközi diákoknak.

 

 

BA/BSc diploma Hollandiában

BA/ BSc diplomát Research University és University of applied sciences adhatnak.

 

University of applied sciences

Az itt töltött idő alatt rengeteg gyakorlati oktatásban lesz részed gyakorlatokon és izgalmas órákon keresztül. Együtt kell majd dolgoznod a csoporttársaiddal, akikkel különböző projekteken fogtok dolgozni, hogy a lehető legjobbat hozzátok ki egymásból, s a lehető legtöbb tudást sajátítsátok el tanáraitoktól.

A BA/BSc diploma megszerzési ideje 4 év, s 240 kreditet kell teljesíteni.

 

Research University

Tanulmányaid során a kulcs a gyakorlatiasság lesz, mely felkészít téged a jövőbeli munkádra. Az itt töltött tanulmányaidat egy szakdolgozattal kell lezárnod, melyet rengeteg kutatómunka előz meg.

A BA/BSc diploma megszerzési ideje 3 év, s 180 kreditet kell teljesíteni

 

Master’s diploma Hollandiában

Master’s diplomát Research University és University of applied sciences intézményekben szerezhetsz.

 

Universities of applied sciences

Néhány kurzust teljes munkaidős tanrendben teljesíthetsz, azonban a legtöbbjük részidős, hiszen általában ekkor már dolgoznod kell az általad tanult szakmádban. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy az osztályteremben tanultakat szinte egyből átültethesd a gyakorlatba a munkahelyeden.

A mester programok minimum 1 évesek (60 kreditet kell teljesíteni), de némelyik akár 1,5-4 évbe is telhet (itt 90-240 kredit a teljesítendő).

 

Research universities

A képzés minimum időtartama 1 év (ahol 60 kredit a kötelező), ám bizonyos területek esetén ez 2 évet is igénybe vehet – ide sorolható például a tanárképző, természettudományok, mezőgazdaság – ahol 120 kredit a követelmény. Különböző orvostudományok több időt igényelnek, hiszen az elvárt kredit mennyisége 180 kredit, s itt a képzés időtartama 3 év.

 

Felvételi követelmények

 

A holland bizonyítványok magyar megfelelőiről részleteket ezen a linken találsz.

 

nyelvi követelmény:

TOEFL: minimum 550 (papír alapú) vagy 213 (internetes felületen);

IELTS: legalább 6 pont

néhány egyetem elfogad Cambridge English nyelvvizsgákat is

 

Jelentkezés

 

Tekintettel arra, hogy néhány egyetem sajátos jelentkezési procedúrával rendelkezik, úgy mindig ellenőrizned kell az általad szimpatikusnak látott egyetem weboldalán!

 

Fontos megjegyezni, hogy bizonyos iskoláknak egyedi kiválasztási rendszere és módszere van, s számos iskolában a jelentkezési határidő január 15. (numerus fixus programme: itt limitált számú férőhely van meghirdetve az adott szakra) illetve május 1. (az összes többi program esetében)!

 

A legfontosabb lépés: regisztrálj a Studielink oldalon!

Fontos: először a választott egyetemnél kell megnézni, hogy kell-e regisztrálnod, mert néhány intézmény saját portált használ.

 

Még több információ a jelentkezésről itt olvasható.

 


 

 

 

Tandíj

  • általánosságban elmondható, hogy a holland egyetemek tandíja lényegesen kedvezőbb, mint más országokban. Az éves tandíj 2087 EUR-tól kezdődik.
  • van diákhitelre lehetőség!

Az általad választott kurzus pontos tandíját ezen az oldalon tudod megkeresni.

 

A diákok általában 800-1100 EUR-t költenek havonta.

 

Lakhatás

Egy szoba bérlése havonta 300-600 EUR között van. Ezek ára rengeteg dologtól függ (pl. a várostól, ahol tanulsz).

 

Étel

A legtöbb egyetem rendelkezik büfével, ahol meleg ételt is felszolgálak. Minden városban vannak kisebb kávézók és éttermek, melyek ára változó. Elmondható általánosságban, hogy egy csésze kávé/tea 2-3 EUR, míg egy szendvics 3 EUR körül mozog. Egy tipikus, diákok által kedvelt étteremben egy vacsora 10 EUR körül mozog. Természetesen a legkölcsékhatékonyabb megoldás az, ha magadra főzöl.

 

Közlekedés

Ki ne gondolna biciklizésre, ha Hollandiáról van szó? Ez a legegészségesebb, leggyorsabb és legolcsóbb formája az ottani közlekedésnek! Természetesen buszra is szállhatsz, melynek ára 2EUR-tól kezdődik egy útra.

 

Diákkedvezmények

Rengeteg étterem, mozi, bár, múzeum és további hely biztosít kedvezményt a diákok számára.

 

Hogyan finanszírozd tanulmányaid?

 

Diákhitel:

Ne felejtsd el, hogy a tandíjad és megélhetési költségeid igen nagy részét hitelből tudod fedezni, s meg is tudod keresni!

 

Minden diák, aki 30 évnél fiatalabb, és teljes idős kurzusra jelentkezett valamely holland egyetemen, az jogosult a különböző diákok által igényelhető hitelre. Az, hogy milyen összegű hitelt igényelhetsz havonta, az több tényezőtől is függ (pl. nemzetiség, felvett kurzus, életkor…)

 

- 0% kamat

- 35 év alatt kell visszafizetni

- nem csak tandíjra, megélhetésre is fel lehet venni

 

általános hitel: 494 EUR maximum felvehető / hónap

kiegészítő hitel: 403 EUR maximum felvehető / hónap

tandíj hitel: 178 EUR maximum felvehető / hónap

összesen 1076 EUR / hónap maximum felvehető

 

A regisztráció menetéről ezen az oldalon láthatsz bővebb információt.

 

További részleteket itt találsz.

 

Természetesen vállalhatsz kint diákmunkát is!

 

Felkeltettük az érdeklődésed a hollandiai továbbtanulás iránt? Nyomj az "Ajánlatkérés" gombra!

Viaa: Christian University of Applied Sciences

Viaa: Christian University of Applied Sciences

Holland nyelvű alapképzések a Viaa egyetemen

Érdekel »

« Külföldi továbbtanulás

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ